Sklo

Sklo je z hlediska uchování potravin ideálním materiálem – dobře chrání obsah, je nepropustné, případné poškození je na něm ihned vidět a nehrozí u něj kontaminace produktu výluhy z obalu.

Na druhou stranu má i některé nepříznivé vlastnosti – je křehké, těžké a energeticky náročné na výrobu. S potravinou balenou v nevratném skleněném obalu si přinášíme domů spoustu potenciálního odpadu. A nebo ne?

Do skla jsou baleny zejména nakládané okurky a jiná nakládaná zelenina, kompoty, některé druhy hořčice, prémiové značky kečupů, ale také jogurty nebo některé mléčné výrobky.

To nejhorší, co můžeme se skleněným obalem udělat je, vyhodit jej do nádoby na tříděný odpad (tedy ještě horší je vyhodit jej do směsného odpadu, ale takový způsob likvidace odpadu snad ani nikoho nenapadne).

Prázdná sklenice i víčko jsou po spotřebování nakoupeného výrobku v perfektním stavu a není důvod, proč je nevyužít a neušetřit tím přírodu i peníze v domácím rozpočtu.

Dejte sklenicím alespoň jednu další šanci. Do kontejneru patří, až když  skutečně doslouží.