Plastové sáčky na ovoce, zeleninu a pečivo

Na rozdíl od pokladních tašek nejsou tenké plastové sáčky v obchodech zpoplatňovány. Připravené role těchto sáčků najdeme v téměř všech samoobsluhách, nejčastěji v oddělení zeleniny a pečiva.

Sáčky jsou vyrobeny z vysokohustotního polyethylenu (PE-HD). Jeden takový sáček váží přibližně 2 gramy.

Při masové výrobě sáčků je výroba jednoho kusu otázkou zlomku vteřiny. Vzhledem k charakteru materiálu je velmi nepravděpodobné, že by byl použit na cokoli jiného, než je právě uchování potraviny na cestě k pokladně a následně domů. Jeho praktická využitelnost se tak obvykle omezuje na několik minut, maximálně na několik desítek minut.

Nulové zpoplatnění vede k nadužívání těchto sáčků – zákazníci do nich automaticky balí i produkty, jež třeba balit není.

Je možné namítnout, že sáček váží doslova pár gramů a těch plastů z něj proto nebude mnoho. Zkuste si na naší kalkulačce spočítat, kolik plastu to dělá za rok. Nakupujeme totiž většinou pravidelně!



Jak postupovat nakupovat šetrněji?

Jistě není žádoucí ukládat například chléb či pečivo do ne úplně čistého nákupního košíku. Stejně tak dochází k situacím, kdy nejsme vybaveni žádnými vlastními obaly. I v těchto situacích je však možné spotřebu sáčků omezit:

Základní pravidlo: Ovoce a zelenina se slupkou do sáčku nepatří

Toto pravidlo platí obecně a není žádný důvod, proč na tyto produkty sáček používat. Takovýmto způsobem by se měly nakupovat ty druhy ovoce a zeleniny, které je před konzumací nutné oloupat (banány, kiwi, citrusové plody, avokádo, kořenová zelenina, brambory a podobně).

Pravidlo má své limity – jistě není praktické vložit volně do nákupního košíku několik kilogramů brambor a ty se pak na pokladně pokoušet zvážit. I zde je však šetrnější alternativa.

A touto alternativou  jsou ….. opakovaně použitelné sáčky!

Opakovaně použitelné sáčky jsou skvělou náhradou jednorázových plastových sáčků. Jejich využívání má řadu předností – od těch méně viditelných v podobě snížení množství plastového odpadu i osobní uhlíkové stopy, je jejich nespornou výhodou, že v nich potraviny mohou „dýchat“ a zůstanou tak déle čerstvé. Pokud máte opakovaně použitelných sáčků dostatek, ušetříte i čas při vybalování nákupu – v nekonečném sáčku je možné potravinu obvykle rovnou uskladnit bez nutnosti vybalování.

Opakovaně použitelné sáčky jsou vyrobeny buď z vláken z recyklovaného plastu, nebo z textilních materiálů. Na trhu se objevují i sáčky z kompostovatelných materiálů.

Jeden opakovaně použitelný sáček nahradí v průběhu své životnosti stovky až tisíce sáčků jednorázových a jejich dopad na životní prostředí je proto významně nižší.

Rozhodnout se neprodukovat spoustu zbytečného odpadu a nahradit jej opakovaně použitelnými sáčky vyžaduje trochu disciplíny – před odchodem na nákup je nutné si je vzít s sebou. Postačí je však mít připravené v nákupní tašce. Téměř žádné místo nezabere a těch pár gramů, které váží také jistě snadno unese každý.

Opakovaně použitelné sáčky bohužel nejsou zdarma. Jejich cena se pohybuje v nižších desítkách korun za kus, ale tyto peníze lze snadno ušetřit tím, že si sáčky vyrobíte – vhodným materiálem je například stará záclona, zbytek látky nebo obnošené tričko či staré povlečení. Výroba není těžká a zvládne jí opravdu téměř každý. Jak na to, prozradí video tvůrců kanálu Buďme kreativní.