Balené uzeniny, sýry a hotová jídla

V řadě samoobsluh nabízejí kromě vážených salámů a sýrů u pultu lahůdek také produkty balené.  V praxi se setkáme s třemi druhy balení sýrů a uzenin.

Vaničky – tácky z polyesteru

Výrobek na plastovém tácku, který je překryt zatavenou fólií, která zajišťuje nepropustnost vody a vzduchu. Ve vaničce není vakuum, ale  tzv. ochranná atmosféra (zpravidla dusík), která prodlužuje životnost uchovaného produktu.  Tácek je zpravidla vyroben z polyesteru a je možné jej dobře recyklovat. Využití prázdného tácku v domácnosti zpravidla nepřipadá vzhledem k jeho tvaru v úvahu.

 

Polystyrenové tácky

Sýr nebo uzenina jsou umístěny polystyrenovém tácku nebo destičce a je zakryto smrštitelnou fólií zpravidla PELD nebo PEHD. S tímto obalem se setkáme obvykle tam, kde jsou přímo v obchodě připravovány balené uzeniny nebo sýry. Obal nechrání tak dokonale, jako polyesterová vanička, ale je lehčí. Tento obal také neprodlužuje trvanlivost a je možné jej rozbalit a zase znovu zabalit. Takto zabalené produkty není vhodné doma skladovat. Rovněž využitelnost obalu v domácnosti je problematická.

 

Balení v plastové fólii

Uzenina nebo sýr jsou  zataveny ve fólii – sáčku zpravidla z PELD, z níž byl buď odsát vzduch nebo obsahují ochrannou atmosféru. Tento způsob balení představuje pravděpodobně nejlepší poměr z hlediska podílu hmotnosti obalu na hmotnost produktu a zároveň takovýto obal prodlužuje trvanlivost výrobku. Nevýhodou je nulová využitelnost obalu v domácnosti a problematické skladování po otevření.

Kolik plastů si přinesete s balenými potravinami?

Zkuste si to spočítat na naší kalkulačce!


Menuboxy

V souvislossti s COVID pandemií a uzavřenými restauracemi se rozmohl prodej restauračních jídel pro konzumaci mimo restaurace. Takovéto jídlo je téměř vždy distribuováno v jednorázových plastových obalech. Jeden běžný obal váží přibližně 30 gramů a jakou hromadu odpadních plastů vytvoří v jediné kancelářské budově, se podívejte v klipu.