Balené maso

S nárůstem počtu menších samoobslužných prodejen se zvýšila poptávka obchodních řetězců po baleném mase. V řadě samoobsluh zmizely řeznické pulty a nahradily je chladící regály plné plastových krabic ukrývajících maso.

V praxi se setkáme s třemi druhy balení masa.

Shrňme si je v interaktivní infografice a podívejme se na ně blíže.

 

Vaničky z polypropylénu

Maso je umístěno do plastové nádoby, která je překryta zatavenou fólií, která zajišťuje nepropustnost vody a vzduchu. Na dno vaničky je umístěna porézní hmota, která absorbuje tekutinu uvolňující se z masa. Ve vaničce není vakuum, ale  tzv. ochranná atmosféra (zpravidla dusík), která prodlužuje životnost uchovaného masa až o 10 dnů.  Vanička je zpravidla vyrobena z polyesteru a je možné jí dobře recyklovat. Vaničku lze i opakovaně využít v domácnosti a lze jí využít i pro krátkodobé skladování.

Plastové tácky

Maso je umístěno na polystyrenovém tácku nebo destičce a je zakryto smrštitelnou fólií zpravidla PELD nebo PEHD. Obal nechrání tak dokonale, jako polyesterová vanička, ale je lehčí. Tento obal také neprodlužuje trvanlivost a je možné jej rozbalit a zase znovu zabalit. Takto zabalené maso není vhodné doma skladovat. Rovněž využitelnost obalu v domácnosti je problematická.

Vakuové balení v plastové fólii

Maso je zataveno ve fólii – sáčku zpravidla z PELD, z níž byl odsát vzduch. Tento způsob balení představuje pravděpodobně nejlepší poměr z hlediska podílu hmotnosti obalu na hmotnost produktu a zároveň takovýto obal prodlužuje trvanlivost masa. Nevýhodou je nulová využitelnost obalu v domácnosti a potřeba obal před odložením do kontejneru na tříděný odpad dobře opláchnout.

Vakuové balení na polyproplylénovém tácku

S tímto balením se setkáváme zejména u dražšího masa – například steaků. Porce jsou umístěny na polyproplylénový tácek a na něj je navařena fólie. Z prostoru je odsán vzduch. Výhodou je nižší objem balíčku a takovýto obal prodlužuje trvanlivost zabaleného masa.

Potřebujeme tohle nakupovat?

I když jsou jistě situace, kdy se obal chránící maso hodí – třeba při cestách mimo domov nebo v situaci, kdy nemůžeme nakupovat tak často a potřebujeme prodloužit trvanlivost nakoupeného masa, ale celkově říkáme, že většinou nakupujeme balené maso úplně zbytečně.

 


A kolik plastů si s baleným masem (a i dalšími potravinami) přineseme domů? Zkuste si to ověřit v naší kalkulačce!