Čerstvěji bez vzduchu

Vakuování je výbornou technologií pro prodloužení trvanlivosti čerstvých potravin. Vakuování přichází v úvahu, ať již hledáte efektivní způsob, jak udržet své potraviny déle čerstvé, potřebujete, aby v kondici přežily cestu na chalupu nebo na výletě.

Vakuování zjednodušuje práci v kuchyni

Vyndáte sáček, rozříznete ho a své jídlo máte hned po ruce. Vakuování navíc prodlužuje životnost pochutin, proto můžete ukládat do mrazáku jen ty potraviny, které se mají spotřebovat až za delší dobu. Na ty ostatní postačí chladnička.

Vakuování zachovává výživové hodnoty potravin

Při vakuování nedochází k tepelné, chemické ani mechanické úpravě potravin a ty si proto zachovávají všechny vitamíny, původní vlhkost i chuť. Zelenina zůstává čerstvá a maso vláčné. Tím že jsou potraviny chráněny před přístupem vzduchu, nedochází k jejich oxidaci – ta se například projevuje hnědnutím nakrojených jablek.

Vakuové balení chrání před plísněmi i mikroorganismy

Vzduchotěsné balení spolu s odčerpaným vzduchem brání při spojení s uložením v chladničce množení bakterií i plísní na potravinách. Vakuované potraviny proto vydrží mnohem déle v čerstvém stavu. Samozřejmě je nutné do vakua uzavřít potraviny v bezvadné kondici.

Snadné uchovávání

Vakuované potraviny se snadno uchovávají. Nedochází k jejich vzájemné kontaminaci ani přenosu pachů.

Do čeho vakuovat?

Existují dvě možnosti:

  • vakuovací fólie
  • speciální potravinové krabičky s ventilem.

 

Výhodou fólií je menší objem pro uložení a možnost přizpůsobit velikost obalu konkrétní potravině. Ačkoli je možné fólie použít opakovaně (opatrně je na kraji odstřihnout a po vyjmutí potraviny do fólie zavakuovat další potravinu), moc často k tomu nedochází a fólie tak po použití končí v odpadu. Kromě produkce odpadu pak fólie zatěžují rozpočet domácnosti – je třeba je dokupovat a jejich cena není nejnižší – kvalitní vakuovací fólie šířky 280 mm se prodává za cenu okolo 10 Kč za metr.

Výhodou krabiček je bezesporu jejich opakovaná použitelnost. Navíc je možné snadno opětovně zavakuovat i nespotřebovanou část obsahu aniž by bylo nutné manipulovat s nůžkami tak jako u fólií. Nevýhodou krabiček je jejich větší nárok na prostor v chladničce a samozřejmě také vyšší cena. Sada několika krabiček různé velikosti zatíží rozpočet částkou několik stovek korun.

Obecně platí, že se vyplatí kombinovat oba způsoby vakuování podle aktuálních potřeb. Salám a sýr na dlouhý výlet zavakuujte do fólie, zbytek guláše na chalupu je lepší uložit do krabičky.

A ještě maličkost – samotná vakuovačka

Kvalitní přístroj se dá zakoupit za částku okolo 2 tis. Kč. Při nákupu se vyplatí vybrat model, který si poradí jak s vakuováním do krabiček tak s fóliemi – není to samozřejmost. V kuchyni nezabere příliš mnoho místa, takže je vhodná i pro menší domácnosti.

Vyplatí se?

Určitě ano – můžete nakoupit větší množství čerstvých potravin najednou bez obav, že se zkazí. Nemusíte nosit z obchodu spousty balených výrobků (které jsou mimochodem o dost dražší než ty nebalené). A budete mít pořádek v ledničce.

 

Tip: Stáhněte si sourhnnou infografiku k vakuování zde