Poraďte si s nadúrodou rajčat

Co s nadúrodou rajčat?

Každý, kdo si pěstuje na zahrádce rajčata se setkal s tím, že jich najednou dozraje více, než je rodina schopna spotřebovat. A pokud si rajčata nepěstujete, třeba jste jich od některého z pěstitelů dostali pořádnou výslužku. Tyhle skvělé plody se snadno kazí a pokud jsou přezrálá, už v syrovém stavu ani nechutnají.

Protože jsou to plody sezonní, je fajn si část úrody (nebo daru) uchovat na pozdější dobu.

Zkuste si vyrobit pasírovaná rajčata (neboli po italsku passatu).

  • je to snadné
  • využijete ho jako plnohodnotnou náhradu rajčatového protlaku
  • oproti tomu kupovanému v plechovkách chutná zaručeně lépe
  • nevytvoříte spousty dále nevyužitelných obalů
  • zvládnete nával úrody aniž byste museli plody vyhazovat

 

Na výrobu cca 1 kg protlaku budete potřebovat

PoložkaMnožstvíEmise CO2 ekvNáklady
Přezrálá rajčata2 kg5 000 g0 Kč
Cibule100 g30 g2 Kč
Česnek a bylinky (čerstvý tymián, 2 bobkové listy)30 g1 g2 Kč
Cukr krupice nebo krystal30 g8 g1 Kč
Olivový olej20 ml90 g6 Kč
Energie na vaření0,4 kWh180 g4
Energie na sterilování1,1 kWh490 g11 Kč

Stručný postup 

  1. Nakrájejte nadrobno cibuli a na olivovém oleji jí zahřívejte asi 3 minuty; občas promíchejte
  2. Přihoďte česnek a bylinky a nechte je v hrnci asi minutu
  3. Přisypte cukr a rozčtvrcená rajčata, uveďte do varu. Než se rajčata začnou vařit, použijte pokličku a občas zamíchejte.
  4. Snižte výkon plotýnky a dále vařte přibližně 30 minut v odkrytém hrnci před koncem vaření můžete dosolit podle chuti (a nebo sůl vynechat)
  5. Po 30 minutách by měla být rajčata rozvařená.  Nechte hrnec trochu vychladnout a pomocí dřevěné vařečky propasírujte obsah přes jemné sítko tak, aby v sítku zbyly jen slupky a pecičky.
  6. Propasírovanou směs naplňte do čistých sklenic a zasterilujte.
Připadá vám výsledný produkt příliš řídký? Prodlužte dobu vaření. 

 

Jak jsme počítali spotřebu surovin a energií

Údaje o uhlíkové stopě potravin jsme převzali od společnosti CI2 a přepočetli je na použité množství. Údaje uhlíkové stopě energií jsme čerpali z údajů Ministerstva průmyslu a obchodu.

  • U rajčat počítáme s tím, že zpracováváte nadúrodu nebo darované plody; proto jejich cenu neuvažujeme. I tak jsme vyčíslili jejich uhlíkovou stopu srovnatelně jako u tuzemských rajčat z tržní sítě po odečtení uhlíkové stopy dopravy. Ta je přibližně 2 500 g na kilogram.
  • Česneku a bylinek se spotřebuje naprosté minimum, takže jsme to vzali odhadem.
  • Cukr (obyčejný, řepný) bylo možné zakoupit za 20 Kč / kg a jeho uhlíková stopa je 250 g na kilogram.
  • Cenu olivového oleje uvažujeme 300 Kč za litr a jeho uhlíkovou stopu 4,8 kg na litr.
  • Pro přípravu sirupu jsme použili úspornou indukční varnou desku (se zabudovaným měřením spotřeby) a hodnotu zaokrouhlili na desetiny kWh nahoru.
  • Ve výpočtu jsme zanedbali spotřebu digestoře a spotřebu osvětlení pracovní plochy.
  • Dále jsme tentokrát zanedbali spotřebu vody a energie na mytí nádobí – použitý hrnec i nože a prkénko postačilo opláchnout studenou vodou

Jak jsme srovnávali uspořené peníze

  • Cenu jsme srovnávali s protlakem prodávaným v půlkilovém balení.
  • Cena prodávaného protlaku je asi 100 Kč za 1 kg. Domácí výrobou tedy ušetříte asi 75 korun, ovšem pouze za předpokladu, že rajčata nemusíte kupovat.

Námět je vhodný pouze pro případ zpracování nadúrody či daru. Pokud budete základní surovinu nakupovat v běžné tržní síti, postup se nejspíš nevyplatí. 

#jednodusesetrne