Jak na bezový sirup

Jak na bezový sirup

Budete potřebovat

PoložkaMnožstvíEmise CO2 ekvNáklady
Bezové květenství400 g0 Kč
Omyté citrony2-3 ks105 g15 Kč
Kyselina citronová50 g15 g5 Kč
Cukr krupice nebo krystal1,5-2 kg500 g30-40 Kč
Energie na převaření vody0,6 kWh270 g6 Kč
Energie na vaření0,8 kWh350 g8 Kč
Energie na sterilování1,1 kWh490 g11 Kč
Voda (komplet)6 l2,4 g0,60 Kč

Stručný postup

  1. Bezové květy lehce propláchněte, aby v nich nezůstával hmyz a prach (ale ne moc, pyl na nich je důležitý). Květy zalijte 3 litry převařené vychladlé vody, přidejte kyselinu citronovou a nakrájené citrony a nechte 24 hodin luhovat.
  2. Vyluhované květy přeceďte přes plátno a lehce vymačkejte.
  3. Přisypte cukr a zahřívejte do okamžiku než se sirup začne vařit. Občas míchejte.
  4. V okamžiku, kdy je dosaženo mírného varu by měl být již cukr rozpuštěn. Sirup stáhněte ze sporáku
  5. Ještě horký plňte do lahví čistých nebo zavařovaček
  6. V případě potřeby zasterilujte.
  7. Načatý sirup uchovávejte v lednici
Tip na hustší sirup:  Pokud máte 1-2 nezralá jablka, omyjte je a překrájená vařte spolu se sirupem. Jablka obsahují pektin, který udělá sirup hustším. 

 

Jak jsme počítali spotřebu surovin a energií

Údaje o uhlíkové stopě potravin jsme převzali od společnosti CI2 a přepočetli je na použité množství. Údaje uhlíkové stopě energií jsme čerpali z údajů Ministerstva průmyslu a obchodu. Údaj o uhlíkové stopě pitné vody jsme si půjčili z webu Středočeských vodovodů a kanalizací.

  • Pro bezové květy si dojdete pěšky (uhlíková stopa je tedy 0) a nikomu za ně nejspíš nebudete platit
  • Citrony je potřeba koupit a v době zpracování infografiky se prodávaly za 45 Kč / kg.
  • Cukr (obyčejný, řepný) bylo možné zakoupit za 20 Kč / kg
  • Vodu na zalití bezových květů jsme převařili ve varné konvici (máme ověřeno, že je to úspornější než na sporáku)
  • Pro přípravu sirupu jsme použili úspornou indukční varnou desku (se zabudovaným měřením spotřeby) a v maximální možné míře jsme hrnec zakrývaly pokličkou.
  • Ve výpočtu jsme zanedbali spotřebu digestoře a spotřebu osvětlení pracovní plochy.
  • Dále jsme tentokrát zanedbali spotřebu vody a energie na mytí nádobí – použitý hrnec i nože a prkénko postačilo opláchnout studenou vodou

Jak jsme srovnávali uspořené peníze

  • Srovnávali jsme s důstojným soupeřem „lepší“ značky
  • Sirup se prodává v balení 0,7 litru za cenu mezi 60 – 70 Kč; tedy množství námi vyrobených 3 litrů by stálo nejméně 260 Kč

#jednodusesetrne